Útjára indult a SacraVelo projekt

Győrben indították útjára a szlovák-magyar koprodukcióban megvalósuló „SacraVelo Dunamenti kerékpáros zarándok hálózat létrehozása” kezdeményezést szerdán.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke a Hotel Famulusban tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a projekt a kulturális és a természeti értékek kényelmes és biztonságos felfedezését tűzi ki célul. Az Európai Unió által több mint 2 millió euróval támogatott, két év alatt megvalósuló projekt végére különböző, a zarándokok kényelmét célzó infrastrukturális fejlesztéseket ígérnek a résztvevők.
Így a projekt végére 900 kilométeren a kerékpáros zarándokok kényelmét kerékpárutak, kerékpáros pihenők, irányító táblák, továbbá online és offline turisztikai és szakrális információk, kerékpáros központok szolgálják majd. A SacraVelo projekt partnerei a magyar oldalon: Győr-Moson-Sopron megye és Komárom-Esztergom megye, valamint Szil település.
Berényi József, a Nagyszombat Kerületi Önkormányzat alelnöke, a szlovák oldalt képviselő vezető partner hangsúlyozta, hogy a SacraVelo egy újabb lehetőség a két ország közötti együttműködés előmozdítására, miközben a fenntartható, környezetbarát turizmust is elősegíti. A szlovákiai partnerek kerékpárút építéssel, felújítással, kijelöléssel, valamint Bacsfa településen egy kerékpáros központ építésével emelik majd a térségi kerékpározás élményét. Az Európai Unió Interreg Szlovákia-Magyarország határmenti együttműködést támogató programjának szlovákiai partnerei Nagyszombat megye, Pozsony megye, valamint Bacsfa település.
Szilban kerékpáros központot építenek szálláslehetőséggel, állandó kiállítással, amely – mint Lengyel Oszkárné polgármester elmondta – rendezvényközpontként is működne. Ilyen épület lesz egyébként a csallóközi Bacsfán is.
A SacraVelo legfontosabb célkitűzése, hogy egy olyan hálózatot hozzon létre a négy egymással szomszédos, két különböző országban lévő megye, amely szakrális zarándoklatra, a természeti értékek megismerésére és a közös kulturális emlékek megismerésére egyaránt lehetőséget ad. A következő két évben létrejövő infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően az erre járók kényelmesen és biztonságosan adhatják át magukat ennek az országokon átívelő kalandnak.
Az egyházi látnivalókat felfűző, 2019 őszére elkészülő, többek között az esztergom–budapesti, a pozsonyi és a nagyszombati érsek által támogatott projekttel szándékoltan olyan – többek között tóközi, dél-rábaközi – helységeket is szeretnének fókuszba helyezni, amelyek jelenleg idegenforgalmi szempontból mellőzöttek. Az útvonalak emellett természetesen érintenének közismert szakrális helyeket, például Pannonhalmát, Győrt, Esztergomot, Csornát, Sopront vagy Lébényt.