Linkószer Citerazenekar

A Szili Linkószer Citerazenekar Egyesület 2007. február 14-én alakult. Egyesületünk tagjai pár éves zenei múltra tekintenek vissza, s egy – két alkalmi együttzenélés után érlelődött meg bennünk a gondolat egy szervezett formában történő továbbműködésre.

Fő célkitűzésünk a kulturális örökség megóvása, a magyar népdalok gyűjtése, megőrzése és átörökítése az utókor számára.. Fontos feladatunknak tartjuk a környező településeken működő hagyományőrző csoportokkal történő jó kapcsolat kialakítását.

Heti rendszerességgel próbálunk, s bővítjük repertoárunkat. Gyakran elkísérjük a Páli és a Vági Dalkört fellépéseikre. Előadásaink a környező települések rendezvényein jelenünk meg, de rangos fesztiválokon. pl. Páli Perec Fesztivál Szili Arató Fesztivál, Őriszentpéter Tök Fesztivál is nagy sikert arattunk, de eljutottunk már a határainkon kívülre Ausztriába és Szlovákiába, valamint a múlt évben budapesti, ez évben pécsi rendezvényeken is képviseltük a Rába-közt, mint a Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület tagja. Egyesületünk taglétszáma 22 fő, ebből 11 fő aktív tag a zenekar létszáma, a tagok között férfiak és nők, közép és időskorúak vannak vegyesen. Köszönhetően a támogatottságunknak a jó minőségű hangszerek mellett, szép fellépő ruhákat tudtunk készíteni, eredeti hiteles szili viseletet. Az oktatásunkat ez idáig eseti felkéréssel Lakó József és Kajos László Tanár urak végezték, szaktanácsadónk Horváth Győző , minek köszönhetően változatos rábaközi dallam világgal és stílussal tudjuk hagyományőrző és megjelenítő tevékenységünk végezni. Repertoárunk közé tartoznak:

–         Kisalföldi dalcsokor

–         Rábaközi dalcsokor

–         Szili Búcsú dalcsokor

–         Bordalok dalcsokor

–         Rábaközi lakodalmas dalcsokor

–         Zalai dalcsokor

A zenekar 3 db prím, 6 db tenor és 1 db basszus citerával egy furulyával valamint 1 db köcsög és 1 db tökszár dudával hangszerelt. Férfi ruháik az eredeti szili-csornai viselet szerint szilvakék mellény, fekete sujtásokkal és fehér paraszt ing, női ruha pedig a szintén eredeti szili-csornai viselet szerinti alsó-felső szoknya, kötény, mellény blúz Imrik Zsuzsa elkészítése szerint.

2010 nyarától a művészeti vezetésünket Kajos László tanár Úr végzi.

Az egyesület adatai:

9326 Szil, Hunyadi tér 9.

Egyesület elnöke: Perlaki György

9326 Szil, Béke u. 33.

Tel.: 06-96/275-229, 70/ 374-7428

E-mail: perlaki-szil@freemail.hu

Adószám:18985586-1-08

Bank számlaszám:59500186-11053868

Működési helye: Ny-Dunántúli régió

Működési formája: Közhasznú egyesület

Legnagyobb támogató: Községi Önkormányzat Szil

A citerazenekar 2010. 10. 09-én megrendezett népzenei minősítő keretében KIVÁLÓ fokozatot ért el.

A Linkószer Citerazenekar minősítése

Vélemény, hozzászólás?